Ett budskap om förlåtelse och försoning till Sudan

Sudan har haft 46 inbördeskrig under de senaste 70 åren. Det verkar osannolikt att det pågående inbördeskriget snabbt skulle vara över.

Efter Sydsudans självständighet från staten Sudan har landets kristna fått utstå förföljelse.

  • Pastorer har arresterats och andra kristna har nekats sina grundläggande mänskliga rättigheter.
  • Kyrkobyggnader har stängts och tagits över av personer med anknytning till landets myndigheter.
  • Kristna flyr då situationen nu snabbt förvärras.
  • Khartoums bårhus har fyllts medan döda kroppar och landets sjukvårdssystem har kollapsat.
  • El och rinnande vatten fungerar inte, bristen på mat ökar hela tiden och internet är instabilt.
  • Kristna som flyr från Sudan är inte heller säkra. År 2023 rankades staten Sudan bland de 10 mest osäkra platserna för kristna.

Utmaningar

Majoriteten av Sudans 45 miljoner invånare är muslimer. Det uppskattas att det fortfarande finns 9 000 barnsoldater i Sudan. Många av dem har tvingats tjänstgöra i South Sudan People’s Defense Forces eller den så kallade ”Lord’s Resistance Army”.
Mer än 70 000 gatubarn bor bara i de norra delarna av Sudan. Efter alla dessa krig finns det en enorm mängd föräldralösa gatubarn i det krigshärjade Sydsudan. Sudan har traditionellt varit fientligt inställd till kristen mission.

 

Vad kan vi göra?

Vi kan nå folket i Sydsudan och Sudan med budskapet om evangeliet och försoning. Mediemission International vill producera flera evangeliserande TV-program om försoningens kraft och sända dem via satellit och sociala medier till människorna i denna region.

Vi förbereder nu produktionen för en tv-serie som heter ”Gör ett rätt beslut” för Sudan. TV-serien har totalt 26 avsnitt som fokuserar på förlåtelse och försoning.

Storstadskampanj i Khartoum

För en tid sedan besökte en grupp kyrkoledare från Sudan vårt huvudkontor i Helsingfors. De vädjade allvarligt om att vi skulle besöka Sudan. Då läget stabiliserats tror vi detta kan vara möjligt. Vi kommer då att dela visionen för kyrkoledarna och andra nyckelpersoner att genomföra en storstadskampanj. Vi föreslår då att temat för kampanjen skall vara ”Kraft att förlåta”. Låt oss be om Guds vägledning i detta projekt.

Vi behöver fortfarande era böner och ert stöd så vi kan producera nya evangeliserande TV-program och även framöver sända dem till tiotals miljoner sudaneser, säger Hani Henein som ansvarar för den arabiska avdelningen på Mediemission.

P.S. Stå med oss då vi sprider evangelium i det muslimska Sudan! För 500 SEK kan du vara med och nå 1000-tals sudaneser med ett budskap om frid med Gud och fred i landet.