Försoningens dag i Sydsudan

 

 

MedieMission International genomförde en mediekampanj år 2018–2019 i Sydsudans huvudstad Juba, tillsammans med cirka 400 lokala församlingar. Kampanjen pågick i två månader och dess budskap förmedlades i livsförvandlingshistorier som spreds över hela landet via den statliga TV:n och radion.

Under fem år före kampanjen hade det blodiga inbördeskriget krävt 400 000 människors liv och flera miljoner måste fly till grannländerna. När mediekampanjen började rådde det fortfarande utegångsförbud i huvudstaden på kvällen.

I mediemissionskampanjen betonades kraften till förändring genom förlåtelse och försoning.  Inför kampanjen talade landets president Salva Kiir Mayardit vid en stor fredsfest. Han vädjade om förlåtelse och försoning och läste ett utdrag ur texten som MedieMission sänt till honom. På plats var 500 000 sydsudaneser och sex miljoner kunde följa talet live via radio och tv.

Presidentens budskap var tydligt: ”Jag uppmuntrar alla sydsudaneser att föra vidare budskapet om att vi måste förlåta varandra. Kampanjens budskap tillhör också dem som inte hört talas om det. Budskapet bör tas på allvar. Låt oss förlåta varandra. Alla borde förlåta vad som någonsin har gjorts till en bror eller en syster eller till ett fiende,” sade presidenten i sitt tal.

Detta budskap tycks ha funnit god jordmån i folkets hjärta.

I landets huvudstad Juba undertecknades ett fredsavtal den 22. februari. BBC rapporterade om fredsavtalet och citerade president Salva Kiir Mayardits ord: ”Vi måste förlåta varandra och försonas. Jag vädjar till dinka-stammen och nuer-stammen för att de skulle förlåta varandra. Jag försäkrar er att vi kommer att göra vårt yttersta för att få slut på ert lidande.”

Finska Rundradion (YLE) rapporterade att presidenten i sitt tal lovade att ”freden i Sydsudan aldrig mer kommer att undergrävas”. President Mayardit sade att han hade förlåtit till den f.d. rebelledaren och nuvarande vice presidenten Riek Machar. Mayardit bad också om ursäkt av honom och önskade att dinka-stammen och nuer-stammen skulle följa deras exempel.