I krigszonen i östra Ukraina söker folk Gud

I några år har MedieMission International gett humanitärt bistånd till barnhemmet Pilgrim som leds av pastor Gennadiy Mohnenko. Barnhemmet ligger i Mariupol, i krigszonen i östra Ukraina där det på hösten ordnas en mediemissionskampanj. Många söker Gud,  för livet är inte lätt under krigsförhållanden.

Pastor och ledare för ett barnhem Gennadiy Mohnenko besökte MedieMissions kontor i Kervo i juni. Han och några av barnen från hans barnhem har varit i Finland bl.a. år 2016 när de var på cykelturen med mottot en Värld utan föräldralösa.

– Vi har åkt cykel på många håll i världen, totalt cirka 27 000 km. Vi har uppmuntrat många människor att adoptera föräldralösa barn. Mer än tusen barn har fått fosterpappa och fostermamma, gläder sig Mohnenko, far till tre biologiska och 33 fosterbarn.

 

Hjälp med intäkter från julinsamlingen

År 2015 anordnade MedieMission en julinsamling för att samla in pengar för ett barnhem samt flyktingcenter och vårdhem för äldre. Med donationer har man bl.a. renoverat barnhemmet och byggt ett hönshus som förser många hjälpbehövande med mat. Tack vare hönshuset har man även kunnat ta mathjälp till byarna vid fronten.

–  För första gången under mina 27 år som pastor har vi haft tillräckligt med kött att äta i vårdhemmen och i vårt barnhem. Tidigare fick vi det bara om vi hittade det någonstans. Idag, mitt i kriget, får barn i vårt barnhem tillräckligt med kött, så mycket som de vill äta. Jag vill tacka alla givare för det, säger Gennadiy Mohnenko.

 

Barnhemmet fick ett eget hönshus med intäkter från MedieMissions julinsamling år 2015. Tack vare hönshuset har man även kunnat ta mathjälp till byarna vid fronten.

 

Församlingens lokal saknar uppvärmning

För närvarande håller man på att renovera barnhemmets sommarläger och en församlingslokal som Mohnenkos församling fick köpa billigt i Mariupols centrum på grund av kriget. Lokalen borde ha en uppvärmningsutrustning och isolering, eftersom de ukrainska vintrarna är kalla. Den ska renoveras och sedan kan församlingen börja med söndagsskola och ungdomsarbete där. Lokalen kommer också att fungera som ett kampanjcenter för mediemissionskampanjen i krigsområdet på hösten.

– Om någon vill delta och ge en gåva för att centret för den kommande mediekampanjen och Gennadiys center för barn- och ungdomsarbete kan renoveras, är det mycket välkommet, säger Hannu Haukka, verksamhetsledaren för MedieMission.

 

Soldater dör varje dag

Gennadiy Mohnenko, som arbetar också som militärpastor, är tacksam över att MedieMission står vid deras sida under det pågående kriget i östra Ukraina och berättar om situationen som medier i många länder tiger om.

Det förekommer beskjutning i krigszonen varje dag. Folk i området lever i konstant rädsla.

Krig är närvarande varje dag för dem som bor i krigszonen. Fronten ligger inom synhåll för barnhemmet Pilgrim. Mohnenko berättar att hans yngsta son, nu 11 år gammal, har redan i många år sett krigsområdet varje morgon när han vaknar.

– Varje dag hör vi explosioner och ser blixtar och fönstren i barnhemmet klirrar. Varje dag dör soldater, ibland också civila.

 

Mirakler i krigets skugga

Församlingar har hjälpt bybor nära fronten med att ta dem bröd och vatten m.m., eftersom det inte finns någon ekonomisk verksamhet eller arbete i byarna. Kriget har fått många att söka Gud.

– När allt är bra kommer många människor inte ihåg Guds existens alls. Men när husets väggar skakar dagligen av artilleribeskjutning, när en projektil slår ner framför huset och följande dag bakom huset, börjar många tänka på om den träffar målet nästa dag. Under sådana omständigheter börjar de att be till Gud.

Han har hört många rörande historier om hur Gud har räddat människoliv. En icke-troende kvinna räddades från döden en natt då hennes hundar slet henne ner från sängen på golvet strax innan flisor från en projektil slog genom väggen och direkt in i hennes säng. Kvinnan kom till tro efter den här mirakulösa räddningen.

 

Den första mediekampanjen i krigszonen

Mediemissionskampanjen i östra Ukraina skiljer sig från tidigare kampanjer eftersom den riktar sig till ett mycket instabilt och också farligt område.

– Vi har genomfört 105 storstadskampanjer på ca 15 år i länder där vi mött olika utmaningar men ingen direkt militär aktivitet. Denna kampanj däremot genomförs i ett område där det förekommer daglig artilleribeskjutning, säger Hannu Haukka.

Vi vill genomföra mediekampanjen trots utmanande omständigheter, eftersom evangeliet också hör till de ett par miljoner människor som lever i krigszonen i östra Ukraina.

– Jesus kom för att ropa ut frihet för de fångna och hälsa för de sjuka. Missionsbefallningen och evangeliet gäller också för det här området – även om det är beskjutning där.

Mediekampanjen kommer att beröra många byar och små städer i en krigszon på flera hundra kilometer.

– Vi tror på att många byar kommer att uppleva kraften till förändring, säger Gennadiy Mohnenko.

 

Du kan stödja mediemissionskampanjen i östra Ukraina via vår donationssida. Tack för din gåva!