Irakiska pastorer hoppas på en mediemissionskampanj i Sulaymaniyya

De kristna i Irak skulle så snabbt som möjligt vilja ha en storstadskampanj i staden Sulaymaniyya. På grund av en krigisk historia längtar irakierna efter fred och försoning. Därför skulle kampanjen vara välkommen just nu.

De irakiska pastorerna önskar att man i Sulaymaniyya skulle kunna ordna en mediekampanj så snabbt som möjligt. Om allt bara ordnar sig, är MedieMission International med i planeringen.

– Vi tror att det här är den rätta stunden för kampanjen. Det kan hända att en bättre stund aldrig nalkas, understryker Hannu Haukka, MedieMission Internationals verksamhetsledare.

Staden Sulaymaniyya ligger ungefär 50 km från gränsen mot Iran. I staden bor närmare en miljon människor. I hela provinsen Sulaymaniyya finns sammanlagt ett par miljoner invånare. Största delen av områdets invånare är kurder, som fått lida såväl på grund av Saddam Husseins förföljelser som på grund av terrordåd som Isis gjort.

Rädslan stoppar inte de kristna                                

I Irak är grogrunden god för evangeliet just nu. Många muslimer är besvikna på islam efter att de bevittnat de grymheter som Isis begått: varje dag konverterar muslimer till kristendomen.

Seman, som aktivt hållit på med att ordna kampanjen i Sulaymaniyya, kom till tro för tjugo år sedan. Hans hustru och barn kidnappades och man publicerade en artikel om honom i tidningen där han beskrevs som en avfälling och man utlovade en belöning mot hans huvud. Trots hot och sina förluster vill Seman förverkliga kampanjen i sitt hemland.

De kristna i Irak är inte rädda, utan de vill modigt förkunna evangeliet.

– Isis kallade människor till döden, men de kristna kallar människor till livet, konstaterar Hani, ledare för arabsektionen på MedieMission International.

En kampanj önskas även till Mosul

Hannu Haukka och Hani med Sulaymaniyya i bakgrunden.

Utöver Sulaymaniyya har de kristna i Irak önskat en kampanj till Mosul och till Damaskus. Mosul var i tiderna känd som staden Ninive dit Jona begav sig för att hålla sin egen ”storstadskampanj”. Nu står staden i ruiner efter Isis.

– Vi vill ta oss till Mosul så snabbt som möjligt. Människorna är brustna. De har sett Isis döda deras närstående, eller så har de varit tvungna att lämna sina hem, säger Hani.
– Det är intressant, hur Gud öppnar nya dörrar framför oss. Vi är redo att gå vart som helst, dit Gud kallar oss.