Julinsamling till förmån för de nödställda i Sydsudan

Genom MedieMission Internationals julinsamling i år hjälper vi familjer, barn och kvinnor i Sydsudan. Det finns många änkor och många som blivit skadade under kriget. De kan inte arbeta och kriget har tagit allt från dem.

Inbördeskriget har härjat i Sydsudan i tre år och varje familj har drabbats av det. Det finns många krigsoffer som också lider av brist på mat.

– Intäkterna från vår julinsamling går till förmån för nödställda familjer i Sydsudan. Deras byar och åkrar har bränts och boskapen stulits, säger Hannu Haukka, MedieMission Internationals verksamhetsledare.

 

Mat, mediciner och evangelium

Till Sydsudan levereras mathjälp, bl.a., matolja, spannmål, salt och mjöl. Avsikten är att skaffa också mediciner. Även MegaVoice-ljudapparater och kampanjböcker delas ut till dem som får hjälp.

Utdelningen av mat, mediciner och andligt material ansvaras av ett par hundra kyrkor som hör till Kyrkornas råd i Sydsudan. Rådet är också huvudansvarig för storstadskampanjen i Juba.

 

MedieMission Intl levererar bl.a. mathjälp till Sydsudan, matolja, spannmål, salt och mjöl.

Mat till de hungriga genom julinsamlingen

Sydsudan har länge lidit av hungersnöd. Därför vill MedieMission International hjälpa särskilt nödställda familjer, kvinnor och barn där. De förses huvudsakligen med livsmedel, t.ex. majs och ris, samt hygienvaror och en del läkemedel.  Medicinerna köps från Kenya och Uganda, eftersom i Sydsudan har förstörts också apotek under kriget. Kyrkornas råd i Sydsudan svarar för utdelningen av biståndet.

Julinsamlingen har en stor betydelse, men sydsudaneserna behöver hjälp också efter julen, eftersom Sydsudan går igenom mycket svåra tider.

– Jag besökte byar utanför Juba och såg med egna ögon hur folk åt trädlöv och löv av andra växter. Mödrar visste inte hur de skulle mata sina barn nästa dag, berättar MedieMission Internationals verksamhetsledare Hannu Haukka.

 

Tre dagar utan mat

Under storstadskampanjen i Juba har vi sett hur hungersnöden påverkar. Ledaren för arbetet bland araber hos MedieMission International, Hani, berättar om en man i telefonväxeln: han hade inte ätit en ordentlig måltid på tre dagar. Volontärerna i kampanjens telefonväxel får små mellanmål. På grund av bristen på mat arrangerades en grillfest för dem och där serverades kött.

– De sa att de inte ätit kött i flera månader och kom inte längre ihåg hur det smakar. Deras händer darrade, eftersom de hade svårt att tro att de hade fått kött att äta.  Jag såg att det var mer än en måltid för dem. De kände att de var värdefulla när de blev bjudna på en måltid, säger Hani.

– Vår bön är att få mer resurser så att vi kunde hjälpa dem mer.