Krigströtta sydsudaneser längtar efter försoning

Mediekampanjen i Juba hålls under utmanande omständigheter, eftersom Sydsudan länge har lidit av stamkrig och våld, och under de senaste åren också av hungersnöd. Förhållandena har inte hindrat evangeliet från att sprida sig och sydsudaneser vill gripa tag i den utsträckta livbojen.

1697 obesvarade samtal.

– Jag har sett kampanjer i över hundra städer i världen, men jag kan säga att kampanjen i Sydsudan är unik, säger MedieMission Internationals verksamhetsledare Hannu Haukka.

Sydsudanesernas iver att ta tag i möjligheten att finna förlåtelse och försoning har helt överraskat kampanjens arrangörer. Under de första dagarna rådde det ett direkt kaos i kampanjens telefonväxel på grund av den enorma mängden samtal och tusentals samtal blev obesvarade. Många hoppades att kampanjen skulle nå ut också till andra sydsudanska städer.

– Vi har kastat en livboj till detta folk. Vi kunde inte föreställa oss hur många som håller på att drunkna och behöver livbojen.

– Varje familj i Sydsudan har lidit av inbördeskriget, blivit sårad och sargad. Många har förlorat sina släktingar eller blivit rånade eller våldtagna. Att de har reagerat på ett så här massivt sätt till möjligheten att finna försoning och förlåtelse berättar att nöden är stor.

 

Det sista hoppet för det lidande Sydsudan

Sydsudan som lidit av inbördeskriget ligger på randen till en kollaps. Mediemissionskampanjen medför förhoppningsvis en ny början till landet.

Sydsudan har lidit av inbördeskrig, strider mellan stammar och hungersnöd. Hundratusentals har dött och miljontals har flytt från landet. Många av dem som stannat kvar fruktar för sina liv.

Krigen har inverkat på matförsörjningen. Om man har tur, kan en familj få majsvelling till dagens måltid. Ibland kan måltiden bestå av bara en mangofrukt eller trädlöv. Det råder också brist på rent dricksvatten i landet.

Många betraktar mediemissionskampanjen som den sista chansen och hoppet till Sydsudan. Om Gud inte griper in, kommer ingenting att förändras.

– När kampanjen kom till Juba var det som ljuset skulle ha tänts. Bibeln berättar att det var mörkt innan Jesus föddes och ljuset kom till världen. Gud gör fortfarande underverk. Han ser inte tigande på människornas lidande. Om Gud kallar, måste Hans Ord bringas till människor även om det finns krig. Gud har kallat oss till Juba eftersom dessa människor lider så mycket, säger Hani, ledaren för MedieMission Internationals arbete bland araber.

 

Mediekampanjen intresserar landets ledarskap och medier

I bilden en man som gett sin livsberättelse till kampanjen. Till höger verksamhetsledaren Hannu Haukka. Till vänster ledaren för avd. för arbetet bland araber, Hani.

Mediekampanjen som uppmuntrar till förlåtelse och försoning i ett land som ligger på randen till en kollaps har väckt intresse hos både de ledande medierna och landets ledarskap. Den amerikanska radiostationen Voice of America, som hörs runtom i världen, gjorde en intervju om kampanjen. Anställda av olika hjälporganisationer har också besökt telefonväxeln.

Sydsudans president Salva Kiir Mayardit har varit kampanjens skyddare och deltagit i kampanjevenemang. Strax före mediekampanjen talade han i en fredsfest i Juba om förlåtelse och försoning. Uppskattningsvis hundratusentals människor var på plats och talet direktsändes till miljoner sydsudaneser.

 

Väckelsen börjar med uthållig bön

Det är egentligen inte underligt att kampanjbudskapet intresserar sydsudaneser. Hani säger att kampanjen i Juba förbereddes i ett år och man bad för den dagligen.

– Gud förbereder människornas hjärtan. När väckelsen först uppstår inom oss, så sker i början av kampanjen nästan som en explosion eller en tsunami.

De 25 000 kampanjböcker som innehåller berättelser om livsförvandling och 20 000 MegaVoice-apparater för analfabeter riskerar att ta slut. Det har beställts en tilläggsupplaga på 20 000 exemplar av boken, men tryckningen av dem i Juba kostar mycket. En bok kommer att kosta 10 kronor.

Vill du stöda mediekampanjen i Sydsudan ekonomiskt, kan du ge din gåva via vår donationssida. Tack för ditt stöd!

 

 

Miljoner sydsudaneser bor på flyktingläger i grannländer och i Sydsudan.

Intäkterna för MedieMission Internationals julinsamling i år går till förmån för nödställda familjer, barn och kvinnor i Sydsudan.

Det finns många änkor och skadade p.g.a. kriget som är arbetsoförmögna. Och även om man jobbar får man inte alltid lön.

Till Sydsudan levereras mathjälp, bl.a. matolja, spannmål, salt och mjöl. Avsikten är att skaffa också läkemedel. Även MegaVoice-ljudapparater och kampanjböcker delas ut till dem som får hjälp.

Kyrkornas råd i Sydsudan ansvarar för distributionen av mat, mediciner och andligt material. Rådet är också huvudansvarig för storstadskampanjen i Juba.