Storstadskampanjen har förvandlat mångas liv i Sydsudan

I november förra året startade en storstadskampanj i Sydsudan där inbördeskriget härjar. Kampanjen har varit en överraskning för arrangörerna. Responsen har varit enorm. Sydsudaneserna längtar efter Gud och fred för landet.

Det innebär stora utmaningar att ordna en mediekampanj i ett land där det råder krig och våld, men det ihärdiga arbetet har gett riklig skörd till församlingarna i Juba, Sydsudans huvudstad. Så snart kampanjen startade kom det så många samtal till callcentret att tiotusentals samtal inte kunde besvaras. Hundratusentals sydsudaneser har varit intresserade av budskapet om förlåtelse och försoning.

– Ingen av oss kunde ha förutsagt vad som skulle hända i denna kampanj. I stället för 15 telefoner borde telefoncentret ha haft ett tusen telefoner för att hantera alla inkommande samtal, säger Hannu Haukka, verksamhetsledaren för MedieMission International.

Barn räddades från att bli sålt

Det har kommit många intressanta samtal till kampanjens callcenter. En affärsman hade lovat pengar och arbete till en arbetslös, fattig familjefader om han sålde ett av sina barn. Nästa dag gick mannen på gatan i förvirrade tankar och var redan på väg att gå med på den fasansfulla affären. Plötsligt såg han mediekampanjens utomhusannons vid gatan och i sin nöd ringde han till callcentret. Där rådde de att inte sälja barnet. Mannen träffade kampanjens volontär och han kom till tro.

Hani, chefen för MedieMission Internationals avdelning för arbetet bland araber, säger att många kvinnor som förlorat sina män eller barn i kriget har ringt upp callcentret. Alla har inte beställt kampanjboken, utan en del av dem har varit bittra mot Gud och de har velat återvända till Honom.

Livet hos många sydsudaneser som ringt upp kampanjens callcenter har förändrats helt.

Förändring i generalens hjärta

Mediekampanjen har påverkat djupt både det vanliga folket och även armén och till och med regeringen. En general hade sett mediekampanjens utomhusannons utanför sitt kontor. I den berättades om möjligheten till förlåtelse och att Gud ger kraft till att förlåta. Generalen hade sagt till en pastor att han hade mycket att be om ursäkt; han hade beordrat sina underordnade att döda många människor under kriget.

– Generalen kände att synderna tyngde hans samvete och han ville hitta en väg ut ur situationen. Han var redo att gå i fängelse för att betala för de oförrätter han begått mot andra människor, säger Hannu Haukka.

Sydsudans president Salva Kiir Mayardit har stöttat storstadskampanjen i Juba. I fredsfesten som hölls strax före kampanjen citerade presidenten en text från mediekampanjens arrangörer.

Kampanjböcker till regeringen

Mediekampanjen har från början stöttats av Sydsudans president och regering. Till regeringens medlemmar och andra tjänstemän beställdes 1 500 kampanjböcker som innehåller rörande berättelser om livsförvandling. Det beställdes också MegaVoice-ljudapparater avsedda för analfabeter. Apparaten innehåller bland annat Johannesevangeliet, förvandlingsberättelser, vägledning om hur man kommer till tro samt andlig musik.

Först trycktes 25 000 exemplar av kampanjboken och 25 000 fler trycktes i Juba i december, men böckerna kommer sannolikt att ta slut.

Att dela ut böcker och ljudapparater innebär också utmaningar, eftersom alla sydsudaneser inte har en adress. Därför finns det 43 punkter runt om i landet där man kan hämta materialet. Dessutom kommer MegaVoice-apparater att delas ut till 3 000 byar under året. I Sydsudan är hela 70 % av befolkningen analfabeter.

En ljudapparat som innehåller Guds Ord (på lådan) kan nå en hel by med evangeliet. Apparaten innehåller också Bibelberättelser för barn.

Försoning är den enda vägen framåt

Sydsudaneser som fått lida oerhört har varit mycket intresserade av kampanjbudskapet. Nästan 400 000 människor har dött under kriget, och miljoner har flytt till grannländer eller flyktinglägren i Sydsudan.

– Det har hänt en tragedi i varje familj. De har förlorad en make eller en maka, barn eller hela familjen. Det kan vara så att hela byn har bränts. Då uppstår djup förtvivlan och hat och sedan vill man hämnas. Det är därför Sydsudan verkligen behöver ett budskap om försoning och förlåtelse. Det är den enda vägen framåt. Ingen stat kan hålla ihop om den är full av hat och hämndlystnad, säger Hannu Haukka.

Kampanjen skulle ha slutat kring jultiden, men p.g.a. det stora behovet fortsätter den tillsvidare.

MedieMission Internationals julinsamling fortsätter för att hjälpa fattiga familjer och föräldralösa barn.

Mathjälp och symaskiner för de fattiga

Sydsudan har också varit målet för MedieMission Internationals julinsamling år 2018. Med insamlingen hjälper man fattiga barnfamiljer som har förlorat möjligheterna att försörja sig p.g.a. kriget. Mödrar, änkor och föräldralösa har fått mathjälp, bl.a. ris, mjöl, olja, salt och socker och annan hjälp. Kvinnor får också symaskiner och vägledning om användningen av maskinerna för att hjälpa dem att tjäna sin inkomst. Kyrkornas råd i Sydsudan organiserar all hjälputdelning.

Du kan delta i insamlingen till förmån för sydsudaneser via vår donationssida. Tack för din gåva!