Sydsudans president deltar i mediekampanjen i Juba

Arrangörerna av storstadskampanjen i Sydsudans huvudstad Juba fick en angenäm överraskning nyligen. Landets president och vice president lovade att komma med i kampanjen för att tala om försoning och förlåtelse i ett land som lider svårt av kriget mellan olika stammar.

Sydsudans president Salva Kiir Mayardit och vice president James Wani Igga uppträder tillsammans bl.a. i kampanjens utomhusannonser och TV-program. De representerar olika stammar, dinka- och nuerfolket.

– Stammarna har dödat varandra i tusentals, men nu kan man se dessa två män i utomhusannonser där det står ”tiden för förlåtelse har kommit”. De säger varför det behövs försoning och varför försoningen är det enda botemedlet som kan stoppa våldet som härjat i landet i åratal, förklarar Hannu Haukka, verksamhetsledaren för MedieMission International.

Arrangörerna kan vid behov också vända sig till parlamentets ordförande i landet.

 

Evangelium till avlägsna byar

Förberedelserna för mediekampanjen som startar i början av november är i full fart.

Tryckningen av kampanjboken på arabiska pågår och nästan alla förvandlingsberättelser är filmade för TV. Därtill anländer 20 000 MegaVoice-audiospelare från Kina.

– Dessa digitala ljudapparater är mycket viktiga i mediekampanjen i Sydsudan. Enligt UNESCO kan 70 % av folket inte läsa eller skriva, säger Hannu Haukka. Han gläder sig över att vänner till MedieMission Internationals arbete aktivt har deltagit i insamlingen för apparaterna.

Den solcellsdrivna apparaten kommer att innehålla bl.a. Johannesevangeliet, förvandlingsberättelser och bibelberättelser för barn. Organisationen ACROSS svarar för distributionen av apparaterna till cirka 3 000 byar under ett år. Det innebär också risker: några av organisationens medarbetare har t.o.m. blivit dödade.

 

Hämndspiralen måste brytas

MedieMission International blev ombedd att genomföra en storstadskampanj i Juba, eftersom Sydsudan är i desperat behov av försoning och förlåtelse. Hannu Haukka betonar att kampanjens mål framför allt är att leda så många som möjligt till Jesus Kristus. Då är försoning och förlåtelse möjlig.

Boskapsherdarna måste ständigt vara på sin vakt för att skydda sina hjordar mot rövare.

– Om en familjemedlem eller en hel familj dödats, boskapen rånats eller byarna bränts, då tänker man bara på hämnd. Kampanjen kan vända utvecklingen mot det bättre. Om folket inte lär känna Gud, fortsätter hämndspiralen och det kommer till slut att leda hela nationen till total förödelse.

– Vi ber att troende vänner ber för kampanjförberedelserna och själva kampanjen. Det är inte självklart att en mediekampanj genomförs i det krigshärjade Sydsudan där situationen innebär många faror.

Hjälp för barn och kvinnor

Under de närmaste veckorna kommer man inte bara att dela med sig av evangeliet men också mat och annan hjälp, särskilt för barn och kvinnor. MedieMission International har redan levererat flera ton majs via Kyrkornas Råd till Sydsudan.

De nödställda i Sydsudan är huvudmålet för MedieMission Internationals julinsamling i år.

 

 

 

 

Du kan stöda mediemissionskampanjen i Sydsudan via vår donationssida. Tack för din gåva!